środa, 1 stycznia 2020

CIASTO PIEGUSEK Z GRUSZKAMI

Pyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.Dodałam cały mak nie mielony więc ciasto trochę chrupie :).Białkowy biszkopt przełożony jest kremem budyniowym a na wierzchu są gruszki z puszki zalane galaretką.
Zapraszam po przepis ;)

SKŁADNIKI
ciasto
1 szklanka białek (z ok.6 jajek)
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
125g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatki
1 duży budyń ( na 3/4 mleka)
120g masła
600ml mleka
3 łyżki cukru
puszka gruszek lub innych owoców
2 galaretki pomarańczowe

WYKONANIE
Na poczatek przygotujemy ciasto.Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno następnie dodajemy partiami cukier cały czas ubijamy zeby cukier się rozpuścił.Potem dodajemy mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło.Blaszkę ( u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy do suchego patyczka ok.35 min.
Teraz czas na krem budyniowy.Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę i partiami dodajemy wystudzony budyń.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty.
Na jeden makowy blat nakładamy ok.2/3 kremu budyniowego.
Teraz przykrywamy drugim blatem i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem.
Gruszki odsączamy z zalewy kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na krem bardzo gęsto.
Cisto wkładamy do lodówki aby stężało.Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.Tężejącą galaretką zalewamy górę ciasta.Ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
SMACZNEGO!!!






2 komentarze: