niedziela, 19 stycznia 2020

PYSZNE CHRUPIĄCE KOKARDKI

Kokardki to takie ciasteczka podobne do faworków.Są bardzo proste w przygotowaniu i szybko znikają z talerza.Zapraszam po przepis :).
SKŁADNIKI

400g mąki pszennej
4 duże żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
6-7 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu lub octu 10%
smalec do smażenia cukier puder do posypania

WYKONANIE
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Następnie dodajemy żółtka masło śmietanę i spirytus lub ocet.Składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto.Ciasto owijamy folią spożywczą i  wkładamy na 30 min.do lodówki .
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok.3mm i wycinamy koła np.szklanką.
Dwa przeciwległe brzegi ciasta zlepiamy razem formując kokardkę.
Dobrze ściskamy brzegi palcami żeby ciasto się dobrze skleiło.W garnku roztapiamy i rozgrzewamy smalec i smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz