Zapraszam :)
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem kokosowy
2,5 szklanki mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g miękkiego masła
200 g wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu rumowego
krem śmietankowy
ok 200 g malin
500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy do śmietanki
2-3 garście wiórków kokosowych
WYKONANIE
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę i wszystko delikatnie miksujemy. Masę przekładamyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 C i pieczemy ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt studzimy.
Teraz czas na krem kokosowy :). Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka oraz obie mąki i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy wymieszana masę i gotujemy budyń. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy wiórki kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły.
Krem kokosowy wykładamy na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównujemy.
. Na kremie układamy maliny.
Śmietankę ubijamy nie długo dosypujemy fiksy i miksujemy na sztywno.. Ubitą śmietankę wykładamy na ciasto i ładnie wyrównujemy
. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Studzimy i posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin-najlepiej na noc :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz