czwartek, 4 lipca 2019

CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

Sezon na truskawki już się kończy a ja zrobiłam jeszcze jedno ciasto z truskawkami :).Jest to bardzo proste ciasto które cudownie smakuje.




 Składniki na ciasto kruche
2 szklanki mąki pszennej 
200g masła
jajko
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Pozostałe składniki
3 budynie śmietankowe bez cukru 
4 łyżki cukru
3,5 szklanki mleka
700 g truskawek


 WYKONANIE

Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej. Może być to mąka tortowa lub zwykła mąka typ. 500.Ważne, by mąka nie ważyła łącznie więcej niż 320 gramów. Do miski wsypujemy też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier. Dodajemy nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml.Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. 
Ciasto po wyrobieniu powinno wyglądać tak :).

 Ciasto dzielimy nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Z tej części ciasta będzie kruszonka, którą zetrzemy na ciasto przed samym pieczeniem. Większą część ciasta również zawijamy w folię spożywczą  i umieszczamy w lodówce na całą godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.Cisto wkładamy do formy i wylepiamy dno. Na koniec ugniatamy palcami ciasto w miejscach złączeń. Ciasto możesz dodatkowo wyrównać wierzchem łyżki.Robimy widelcem dziurki.

 Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybieramy środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Spód podpiekamy tak przez 10 minut. Po tym czasie możemy od razu wyjąć formę z piekarnika.
Teraz przygotujemy budyń.Do rondelka wlewamy trzy szklanki mleka i wsypujemy cztery łyżki cukru.Stawiamy na gaz i pilnujemy zeby nam się nie przypaliło. 
Do szklanki wlewamy pozostałe mleko - około 125 ml i wsypujemy prawie cały sypki budyń.. Z trzeciego opakowania budyniu bez cukru odsypujemy do małej miseczki 2 płaskie łyżki. Ten proszek użyjemy potem do oprószenia truskawek. Mleko w szklance dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do prawie wrzącego mleka w rondelku i szybko mieszamy. Budyń powinien być gęsty.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki truskawek oprószamy sypkim budyniem, który został wcześniej odłożony do małej miseczki.
Na podpieczony spód wykładamy kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód  może być jeszcze ciepły. 
Na truskawki wykładamy budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły.. Budyń rozkładamy równomiernie na całej powierzchni.
Wyjmujemy kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Startym ciastem kruchym posypujemy budyń.
Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce i pieczemy ciasto przez minimum 45 minut, ale nie dłużej niż 55 minut. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić. 
Po upieczeniu można od razu wyjąć formę z piekarnika. 
SMACZNEGO!!!





2 komentarze: