SKŁADNIKI
1 kostka masła (250 g)
krakersy 3 opakowania
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
300 g wiórek kokosowych
krakersy 3 opakowania
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
300 g wiórek kokosowych
dwie garstki dodatkowych wiórek kokosowych
WYKONANIE
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Pozostałe mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy wymieszaną masę i gotujemy budyń,często mieszamy aby nam się nie przypalił, studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec wrzucamy wiórki, dokładnie mieszamy. Prostokątną formę 35x25 wykładamy papierem, na dnie układamy warstwę krakersów, na krakersy wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugą warstwą krakersów.Następnie znowu krem i warstwa krakersów.Na wierzchu kładziemy ostatnią część kremu.Dwie garstki wiórek wrzucamy na suchą patelnię i prażymy aż wiórki będą lekko brązowe.Posypujemy nimi ciasto i wkładamy do lodówki-najlepiej na noc.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz