SKŁADNIKI
1 kg sera takiego z wiaderka
50 g masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
6 łyżek cukru
1 średnia cytryna
1 galaretka cytrynowa
ciastka delicje
biszkopty do wyłożenia formy
WYKONANIE
Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzewamy, nie gotujemy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie miksujemy aby cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę a z cytryny wyciskamy sok . Miksujemy dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy.
Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wyjmujemy sernik z lodówki. Na wierzchu układamy ciastka delicje.
Zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
w sam raz na letni weekend:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
OdpowiedzUsuń