SKŁADNIKI
1,25 kg ziemniaków
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
olej do głębokiego smażenia
4 parówki
8 plastrów sera topionego
Sos pomidorowy
WYKONANIE
Ziemniaki obieramy i gotujemyj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie studzimy. Ostudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
.Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami sera topionego tostowego i kroimy na 2 centymetrowe kawałki.
Nabieramy po łyżce masy ziemniaczanej i formujemy w rękach niewielkie placuszki. Na środku układmy kawałki parówki z serem, zlepiamy brzegi i formujemy niewielkie kulki.
Wrzucamy kuleczki na rozgrzany głęboki olej i smażymy około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z sosem pomidorowym lub surówką albo z tym i z tym :).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz