niedziela, 21 kwietnia 2019

CIASTO Z CHAŁWĄ I HERBATNIKAMI

Ciasto chałwowiec na herbatnikach przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :).

 
SKŁADNIKI

ok 50 sztuk kakaowych herbatników
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 litr mleka
3 żółtka
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300g chałwy waniliowej
5 łyżek cukru
WYKONANIE
Do garnuszka odlewamy 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy  aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę i gotujemy budyń. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników . Smarujemy kremem chałwowym.

Układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie smarujemy cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem kremem.

 Dalej układamy jeszcze kolejne dwie warstwy- herbatniki i krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównujemy aby równo układały się herbatniki

 Na wierzchu ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą lub dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin aby masa stężała a herbatniki zmiękły.
SMACZNEGO!!!






1 komentarz: