SKŁADNIKI
Krem:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 200 g masła
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj
- rękaw cukierniczy
WYKONANIE
Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu. Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta zwarta masa.
Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.
Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
Gdy ciasto się piecze. Kończymy przygotowanie kremu. W misce miksujemyj 200 g masła, stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół. W środek nakładamy przygotowany krem.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz