wtorek, 16 kwietnia 2019

DOMOWE EKLERKI

Pyszne, domowe eklerki... kto by im nie uległ? Nie można ich nie lubić. Ciastka przełożone kemem zawsze robią furorę na stole. Poniższy przepis umożliwi przygotowanie popisowych eklerków, które idealnie wpasują się w słoneczny dzień :).


SKŁADNIKI

 Krem:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • rękaw cukierniczy

WYKONANIE
Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu. Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. 
W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy  temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta zwarta masa. 
Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.
 Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto  bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
Gdy ciasto się piecze. Kończymy przygotowanie kremu. W misce miksujemyj 200 g masła, stopniowo dodajemy do niego  przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół. W środek nakładamy przygotowany krem.Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :).
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz