czwartek, 19 października 2017

PYSZNE CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Przepis na to ciasto znalazłam na pewnej grupie kulinarnej.Jest bardzo proste,fajnie wygląda i pysznie smakuje :).
Zapraszam na przepis :).
SKŁADNIKI
ciasto
serek homogenizowany waniliowy 150g
jajko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
masło lub margaryna 250g
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie
8-9 jabłek
łyżka śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru

WYKONANIE
Do miski wsypujemy mąkę,cukier puder,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Mieszamy.Następnie dodajemy jajko,masło lub margarynę oraz serek homogenizowany.
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dosypujemy mąki.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta bierzemy i wyklejamy nią blaszkę do pieczenia.
Jabłka myjemy,obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na połówki.Te połówki jabłek układamy na blaszce wyłożonej ciastem,wgłębieniem do dołu.
Drugą część ciasta wałkujemy i nakładamy na jabłka.Pamiętajmy o podsypaniu mąką blatu jak będziemy wałkować ciasto,może się kleić.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40 min.do zarumienienia się ciasta.
Teraz przygotowujemy lukier.Łyżkę śmietany i cukier puder mieszamy razem aby nie było grudek.Tak powstały lukier rozprowadzamy na jeszcze ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.
I nasze ciasto gotowe!!!
Smacznego!!




6 komentarzy:

  1. Wyszło idealnie! Musiał być pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodajemy maslo lub margaryne?Gdyby nie zdjecie to bym nie dodala.Na zdjeciu jest w misce a w opisie same produkty suche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam i dziękuje za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Proszę o podanie wymiarów blaszki

    OdpowiedzUsuń