Zapraszam na przepis :).
SKŁADNIKI
ciasto
serek homogenizowany waniliowy 150g
jajko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
masło lub margaryna 250g
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
8-9 jabłek
łyżka śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
WYKONANIE
Do miski wsypujemy mąkę,cukier puder,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Mieszamy.Następnie dodajemy jajko,masło lub margarynę oraz serek homogenizowany.
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dosypujemy mąki.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta bierzemy i wyklejamy nią blaszkę do pieczenia.
Jabłka myjemy,obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na połówki.Te połówki jabłek układamy na blaszce wyłożonej ciastem,wgłębieniem do dołu.
Drugą część ciasta wałkujemy i nakładamy na jabłka.Pamiętajmy o podsypaniu mąką blatu jak będziemy wałkować ciasto,może się kleić.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40 min.do zarumienienia się ciasta.
Teraz przygotowujemy lukier.Łyżkę śmietany i cukier puder mieszamy razem aby nie było grudek.Tak powstały lukier rozprowadzamy na jeszcze ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.
I nasze ciasto gotowe!!!
Smacznego!!
Wyszło idealnie! Musiał być pyszny...
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy maslo lub margaryne?Gdyby nie zdjecie to bym nie dodala.Na zdjeciu jest w misce a w opisie same produkty suche
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam i dziękuje za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam serdecznie
UsuńProszę o podanie wymiarów blaszki
OdpowiedzUsuńMoja blaszka ma 24x28cm
Usuńpozdrawiam
Super ciasto, wyszło:-)
OdpowiedzUsuń