czwartek, 2 lutego 2017

GULASZ Z FASOLI I WARZYW

Dania przygotowane z fasoli są bardzo sycące, a co najważniejsze smaczne. W świecie kulinarnym wykorzystuje się różne odmiany fasoli, a wszystkie posiadają wysoką wartość odżywczą.

 SKŁADNIKI


100g suszonych grzybów
3 łyżki oliwy z oliwek
250g pieczarek pokrojonych
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 ziemniak pokrojony w kostkę
200g fasoli szparagowej posiekanej (można pominąć)
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2łyżki suszonej szałwii
2 ząbki czosnku
300ml czerwonego wina(można pominąć)
600ml bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz do smaku
puszka czerwonej i białej fasoli

WYKONANIE
Zamoczyć suszone grzyby w 600ml wrzątku na 20 min.W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu,dodajemy pieczarki,marchewki,ziemniaka i fasolkę szparagową.Smażymy delikatnie 3-4 min.
Dodajemy do suszonych grzybów tymianek,szałwię czosnek,czerwone wino,bulion i przyprawy,Doprowadzić do wrzenia,gotować bez pokrycia na wolnym ogniu przez 20 min. aż warzywa staną się miękkie.Odcedzić i opłukać fasolę dodać do warzyw,postawić na wolnym ogniu na 2-3 min.aby fasola się zagrzała.

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz