wtorek, 28 lutego 2017

JAGLANY PASZTET Z JARMUŻEM I SOCZEWICĄ

Wegański pasztet to chyba najłatwiejsza potrawa, którą można przyrządzić. Nie jest zbyt pracochłonna i nie wymaga zdolności kulinarnych. Do tego przyrządzony samodzielnie w domu, w przeciwieństwie do kupionego w sklepie, nie zawiera spulchniaczy, polepszaczy smaku, utrwalaczy i całej listy związków chemicznych mających sprawić, że będzie smaczny z długim terminem przydatności.


SKŁADNIKI

 szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy

– szklanka pestek słonecznika

– 3 garście drobno porwanych liści jarmużu

– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g

– pól szklanki wody

– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

– łyżeczka cząbru

– łyżeczka tymianku

– łyżka majeranku
 WYKONANIE

 kasze przepłukać kilkakrotnie wrzątkiem i ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody (ok. 15 min). Wystudzić
– soczewice ugotować w wodzie do miękkości (ok. 30 min.), odcedzić i wystudzić

– pestki słonecznika zmielić np. malakserem na mąkę, dodać jarmuż i odcedzone z oleju pomidory. Ponownie mielić (powinno powstać coś w rodzaju pesto)

– następnie dokładnie miksujemy kaszę i soczewicę (można malakserem lub blenderem)

– łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i pół szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku

– foremkę do keksów wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wkładamy masę i wyrównujemy wierzch (można użyć foremek aluminiowych)

– pieczemy 50 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem wstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce
SMACZNEGO !!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz