SKŁADNIKI
szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– szklanka pestek słonecznika
– 3 garście drobno porwanych liści jarmużu
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– pól szklanki wody
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– łyżeczka cząbru
– łyżeczka tymianku
– łyżka majeranku
WYKONANIE
kasze przepłukać kilkakrotnie wrzątkiem i ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody (ok. 15 min). Wystudzić
– soczewice ugotować w wodzie do miękkości (ok. 30 min.), odcedzić i wystudzić
– pestki
słonecznika zmielić np. malakserem na mąkę, dodać jarmuż i odcedzone z
oleju pomidory. Ponownie mielić (powinno powstać coś w rodzaju pesto)
– następnie dokładnie miksujemy kaszę i soczewicę (można malakserem lub blenderem)
– łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i pół szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
– foremkę
do keksów wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wkładamy masę i
wyrównujemy wierzch (można użyć foremek aluminiowych)
– pieczemy 50 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem wstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz