SKŁADNIKI NA CIASTO
1/2 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
25 dag soczewicy
1 cebula,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatałowej
20 dag twarogu,
Do polania: 2 łyżki masła, łyżka oliwy, 1 cebula
WYKONANIE
Wcześniej przygotowujemy farsz.
Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około pół
godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę.
Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej usmażoną cebulę,
twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i
mieszamy wszystko.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy
jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde;
musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby
uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i
szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy
pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy
pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed
podaniem podsmażamy cebulkę na maśle i oliwie. Pierogi wykładamy na
talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz