niedziela, 12 lutego 2017

PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Od dawna nosiłam się ze zrobieniem pierogów z soczewicą.Soczewica to takie bardzo zaskakujące dla mnie warzywo, zaskakujące pozytywnie bo co bym nią nie zrobiła, wszystko mi smakuje. A pierogi są naprawdę przepyszne więc polecam .




SKŁADNIKI NA CIASTO

1/2 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli


SKŁADNIKI NA FARSZ

25 dag soczewicy
 1 cebula,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatałowej
20 dag twarogu,
Do polania: 2 łyżki masła, łyżka oliwy, 1 cebula


WYKONANIE

Wcześniej przygotowujemy farsz. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około  pół godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej  usmażoną cebulę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem podsmażamy cebulkę na  maśle  i oliwie. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z cebulką.

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz