Kotlety z kapusty..... dla jednych abstrakcja
zaś dla innych prosta potrawa, wręcz przysmak.
Kotlety można robić z każdej kapusty, białej, pekińskiej, czerwonej
jednak mnie najbardziej smakują te z kiszonej.
Nie mam zamiaru udowadniać
wyższości kiszonej kapusty nad resztą.
Tak jak smak, pikanterię można podkręcić przyprawami,
tak smaku samej kiszonej kapusty nic nie zastąpi.
A że jestem jej wielką fanką tak więc polecam.....
SKŁADNIKI
kg kiszonej kapusty
duża cebula
łyżka masła
2 jajka
łyżka majeranku
łyżeczka ziołowego pieprzu
2 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
sól i pieprz do smaku
0,5 szklanki kaszy manny
tłuszcz do smażenia
ewentualnie bułka tarta
WYKONANIE
Kapustę odciskamy i siekamy aby była krótsza,
wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż będzie al dente.
Na suchej patelni podsmażamy sezam, aż się zrumieni.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, aż się ładnie zeszkli.
Kto nie lubi masła, może je zastąpić innym tłuszczem.
Obgotowaną kapustę przekładamy na sito
aby nam dobrze ociekła z wody, jak ostygnie można ją też ręcznie odcisnąć.
Do takiej ,,suchej'' kapuchy dodajemy : sezam, cebulę, zioła i przyprawy.
Sól i czarny pieprz dodajemy według własnego smaku.
Jak uzyskamy odpowiedni smak, wbijamy jajka i wsypujemy mannę.
Dobrze jest ją pozostawić na kilka minut aby kaszka napęczniała.
Jeśli masa nadal jest rzadka można tej manny dać więcej.
Formujemy kotlety i smażymy bardzo wolno na rozgrzanym tłuszczu.
Tego tłuszczu może być naprawdę niewiele, tyle co zwilżona patelnia.
Kto chce może obtoczyć kotlety w bułce tartej, ale wtedy będą potrzebować więcej tłuszczu.
Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać.
Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu.
Z sosem grzybowym czy też pieczarkowym.
Mnie jednak najbardziej smakują same, uwielbiam smak takiej przypieczonej kapusty.
Na smak kotletów ma także sezam, takie podsmażony jest bardzo aromatyczny
i wyraźny w smaku.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz