poniedziałek, 30 stycznia 2017

PTASIE MLECZKO Z CHIA

Deser delikatny, leciutki, zdrowy.
Delikatne nasionka są dobrodziejstwem dla naszego organizmu.
 Jest smaczne, zdrowe i proste w wykonaniu !!!
A przepis pochodzi z bloga  http://www.truetastehunters.com/ .






SKŁADNIKI
Część czekoladowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżeczek ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki agaru
Część biała:
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 g)
  • 100 ml mleka( kokosowego,innego roślinnego lub zwyklego jeśli ktoś takowe pije)
  • 4 łyżek nasion chia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka ziarenek z jednej laski wanilii
  • 2 łyżeczki agaru

Sposób wykonania:

Potrzebujemy dwóch garnków –  jeden do części czekoladowej, drugi do części białej. W każdym z garnków mieszamy wszystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewamy  i jednocześnie dokładnie mieszam trzepaczką. Gdy masa się zagotuję dodajemy agar i dalej bardzo dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
Blaszkę o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno wylewamy połowę masy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na około pięć minut.
Następnie na stężałą masę wykładamy całą białą masę. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Jeżeli reszta masy czekoladowej stężeje wystarczy ją ponownie podgrzać i jeszcze raz wymieszać (można także dodać trochę mleka).
Teraz na stężałą białą masę wylewamy naszą masę czekoladową.
 Całość przykrywamy  spożywczą i wstawiam do lodówki na około trzy godziny.  Gdy nasze ptasie mleczko jest gotowe, kroimy na małe kawałki u cieszymy się smakiem .

SMACZNEGO !!!

10 komentarzy:

  1. Dobrze, że do Ciebie trafiłam, zupełnie zapomniałam o tych cudownych ziarenkach, idę sobie taki deser przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak sztuczne! Kocham takie inne smaki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. :)ja też,pyszne i zdrowe a Twój blog jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Nie znam się i nie wiem czym różni się "mleczko" kokosowe od "mleka" kokosowego. Ktoś podpowie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest to samo tylko niektórzy piszą mleczko kokosowe a inni mleko kokosowe :)

      Usuń
    2. Pytam ponieważ w części białej deseru w składnikach jest 1 puszka "mleczka" kokosowego i dodatkowo 100 ml "mleka" kokosowego. Więc w sumie ma być 500 ml (500g)?

      Usuń
  5. tak ma być 500ml, jako te 100ml mozna dodać zwykłego mleka jeśli ktoś takie pije lub innego roślinnego albo kokosowego :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, proszę o wspomnienie skąd pochodzi źródło przepisu i link do bloga. :)
    Pozdrawiam,
    Ina z truetastehunters.com

    OdpowiedzUsuń
  7. oczywiście, przepraszam już dodaję :)

    OdpowiedzUsuń