niedziela, 22 października 2023

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

 Pyszne,miękkie bułeczki drożdżowe rozpływają się w ustach,łatwe w przygotowaniu i naprawdę są pyszne.



SKŁADNIKI

570g mąki pszennej

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

łyżka suchych drożdży

1 jajko

120ml ciepłego mleka

140ml ciepłej wody

20ml oleju

dżem lub marmolada

1 jajko do posmarowania bułeczek ,cukier puder

WYKONANIE

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy sól,cukier i suche drożdże.Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Nastepnie dodajemy jajko,mleko oraz wodę.Mieszamy i wyrabiamy ciasto.



Ciasto wyrabiamy w misce,następnie dolewamy olej i wyrabiamy ciasto aż część oleju wsiąknie.

Przekładamy na blat i wyrabiamy dosyć energicznie aż ciasto bedzie mięciutkie i gładkie.



Ciasto przekładamy z powrotem do miski ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.


Po tym czasie przekładamy na blat lub stolnicę wyrabiamy chwilę i kroimy ciasto na 12 trójkatnych kawałków.Z każdego kawałka formujemy kulki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.




Na blaszce przyciskamy bułeczki ręką na płasko,żeby utworzyć takie placuszki :).
Przykrywamy ściereczkąi odstawiamy na 15 min.
Po tym czasie smarujemy bułeczki olejem za pomocą pędzelka.Następnie za pomocą małego kieliszka do wódki :) robimy w bułeczkach otwory i nakladamy dżem lub marmoladę lub jakieś musy owocowe.
Ja uzyłam musu wiśniowego i morelowego.


Roztrzepujemy jedno jajko i smarujemy nasze bułeczki.Odstawiamy na 30 min.jeszcze do wyrośnięcia.
Następnie wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika i pieczemy ok.25 min.



Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.




Bułeczki są naprawdę pulchniutkie,mięciutkie i pyszne.

SMACZNEGO!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz