poniedziałek, 24 lutego 2020

PRZEKŁADANIEC CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ciasto bez pieczenia z mocno czekoladową nutą i z bitą śmietaną na wierzchu.Polecam serdecznie to ciasto bez pieczenia bo znika z talerzyka bardzo szybko :).

SKŁADNIKI

350g herbatników kakaowych
800 ml mleka
150g cukru
250g masła
2 budynie czekoladowe
400ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru

WYKONANIE
Budynie w proszku rozpuszczamy w 400 ml mleka.Pozostałe mleko zagotować wlać mleko z budyniem i ugotować budyń :).Potem odstawić do wystudzenia.
Masło miksujemy na puch z cukrem pudrem następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do połączenia składników.
Blachę kwadratową lub prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.na dnie układamy warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozprowadzamy część kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników .Układamy naprzemiennie warstwy aż do wyczerpania kremu.Ostatnia warstwa musi być złożona z herbatników.

Ciasto wstawiamy do lodówki na min.3 godziny.teraz przygotujemy bitą śmietankę.Wyjmujemy ją z lodówki i ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Ubitą śmietankę wykładamy na ciasto i posypujemy startą gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz