SKŁADNIKI
Keksówka 12×25 cm
200 g masła
130 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
5 jajek
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
150 g czekolady mleczna lub gorzka wedle smaku
50 ml śmietanki kremówki 30 %
Polewa:
100 ml śmietanki kremówki 30 %
75 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka żelatyny
WYKONANIE
Do miski wrzucamy miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach,następnie wbijamy po jednym jajku,cały czas miksując.
Przez sitko przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia,krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz.
Pieczemy w temp.180 C.
Gotową babkę studzimy na metalowej kratce.
Czekoladę łamiemy na kosteczki,w małym rondelku podgrzewamy śmietankę,wrzucamy czekoladę i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,mieszamy łyżką i czekamy,aż polewa trochę przestygnie.
Babeczkę przecinamy wzdłuż,na 5 równych pasków.
Układamy na boku i każdy pasek babki smarujemy czekoladą po przesmarowaniu,chwilkę czekamy i smarujemy jeszcze raz,przykładamy następny pasek babki itd.
Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki.
Teraz przygotowujemy polewę,żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę min.do napęcznienia.
Do rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdejmujemy z ognia i wrzucamy napęczniałą żelatynę,energicznie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polewamy babeczkę i równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu.
SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz