Sprawdzi się doskonale gdy mamy gości do kawki czy herbatki :).
Przepis pochodzi ze strony "słodkieokruszki"
Polecam serdecznie :)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżka kakao
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody gazowanej
0,5 szklanki oleju
4 łyżki dżemu (u mnie truskawkowy)
tabliczka czekolady na polewę
keksówka
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite).
Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto.
SMACZNEGO!!!
Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i zdobimy polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz