piątek, 15 listopada 2019

PIEROGI RUSKIE

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie.Cienkie elastyczne ciasto pierogowe wypełnione farszem z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego i podsmażonej cebuli :).Pyszne,smaczne,miękkie i domowe po prostu palce lizać :).Z tego przepisu pierogów wyjdzie dużo na 4 osoby .
 Polecam również wypróbować pierogi z farszem z białej kiełbasy -TUTAJ


SKŁADNIKI
Ciasto
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła lub margaryny
ok.250 g  ciepłej wody

Farsz
1 kg ziemniaków
1 cebula
300g sera białego
sól pieprz

Dodatkowo
olej
kiełbasa

WYKONANIE
Ziemniaki obieramy i gotujem- wody nie solimy.Mąkę przesiewamy przez sitko ,dodajemy sól,masło lub margarynę,wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min.W tym czasie robimy farsz.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę ,dodajemy ser,sól,pieprz i podsmażoną cebulkę.Wyrabiamy-najlepiej ręką :).
Ciasto cienko wałkujemy wykrawamy krążki lub kwadraty.Na każdą część nakładamy farsz i zlepiamy.


Następnie gotujemy w osolonej wodzie,Po wypłynięciu na wierzch gotujemy na małym ogniu ok.2 min.Wyjmujemy.
Pierogi można podawać z masłem,podsmażoną cebulką,kiełbaską lub z jogurtem naturalnym czy śmietaną.
Ja podałam pierogi z podsmażoną kiełbaską pokrojoną w drobną kosteczkę.
SMACZNEGO!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz