Na kruche ciasto
- 200 g masła, schłodzonego
- 5 żółtek, z dużych jajek
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Na bezę
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- blaszka o wymiarach 20x30
WYKONANIE
Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (u mnie jedna z części - ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych),Uformować 3 kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na 60 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na dno formy.
Na ciasto nakładamy grubą warstwę dżemu porzeczkowego Na to ścieramy drugą część ciasta i delikatnie wykładamy na nie masę bezową.. Na wierzch śćieramy ostatnią część ciasta.
Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz