Bardzo prosty deserek dla wielbicieli bananów.
SKLADNIKI
4-5 bananów
50g cukru ksylitolu(lub zwykłego)
1/2 łyzeczki zmielonego kardamonu
12-14 łyżek ciemnego rumu
400ml śmietanki kokosowej (do dekoracji)
WYKONANIE
Śmietankę kokosową ubijamy mikserem aż uzyska puszystą konsystencje.pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki rumu.Odstawiamy do lodówki.
Cukier mieszamy z kardamonem.Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.Układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego i posypujemy cukrem z kardamonem.Polewamy każdą połówkę banana łyżką rumu,można także dodać miód.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wkładamy banany i zapiekamy ok.25 min.
Po tym czasie wyjmujemy dekorujemy śmietanką i podajemy jeszcze ciepłe.
NIEBO W GĘBIE :) :)
SMACZNEGO!!!
Musiało być pyszne !!!😊
OdpowiedzUsuńByło pyszne ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń