niedziela, 15 września 2019

MALINOWY PRZEKŁADANIEC NA HERBATNIKACH

Pyszne i proste ciasto bez pieczenia.Świetnie komponuje się z brązowymi herbatnikami,ja akurat nie miałam więc dodałam jasne.W smaku jest super,nie jest za słodkie bo maliny były takie kwaskowate :)
Zapraszam po przepis :).


SKŁADNIKI

250g herbatników
400ml śmietanki 30%lub 36%
1 czubata łyżka żelatyny
trochę gorącej wody
maliny ok.szklanki lub więcej
4 łyżki cukru pudru

WYKONANIE
Maliny myjemy i blendujemy na gładką masę.Jeśli przeszkadzają Wam drobne pestki z malin ,przecieramy je dokładnie przez sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mus z malin i dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy aby nasz krem miał intensywniejszy kolor dodajemy więcej malin :).
Do żelatyny jeśli jest jeszcze ciepła dodajemy łyżkę naszej malinowej śmietanki żeby zahartować żelatynę i całość wlewamy do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy.Dzielimy na trzy części.
Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,układamy herbatniki i pierwszą część malinowej śmietanki.
a na nią znów warstwę herbatników.
i tak wykładamy do zakończenia herbatników i masy.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.Przed pokrojeniem można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz