WSZYSTKIE PRODUKTY SYPKIE MUSIMY NAJPIERW PORZĄDNIE OPŁUKAĆ.
Tak to prawda płukamy nie tylko kaszę jaglaną ale wszystkie inne kasze.Możemy to zrobić za pomocą sitka lub wsypując kaszę do naczynia nalewamy wodę i przepłukujemy parę razy aż woda będzie czysta.
Nigdy nie gotuję kaszy czy ryżu w woreczku.Jeśli taką kupuję od razu przesypuję z woreczków do np.szklanego pojemnika.
Wypłukaną kaszę gryczaną zalewamy wodą w proporcji:jedna miarka kaszy i dwie miarki wody.Stawiamy na niewielkim ogniu możemy posolić.Przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby gotowała się tak pk.15 min.
Sprawdzamy co jakiś czas czy nie pochłonęła całej wody.Pamiętajcie aby kaszy w trakcie gotowania nie mieszać !!!
Po 15 min.wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze parę minut pod przykryciem :).
MAM NADZIEJĘ, ŻE JUŻ WIESZ JAK UGOTOWAĆ KASZĘ GRYCZANĄ NA SYPKO? I W TEN PROSTY SPOSÓB, MOŻESZ CIESZYĆ SIĘ PYSZNĄ I ZDROWĄ KASZĄ GRYCZANĄ, KTÓRA NIE JEST ZBITĄ I ROZGOTOWANĄ PAĆKĄ :).
Ja podałam kaszę z pieczoną karkówką i ogóreczkiem kiszonym.
SMACZNEGO KOCHANI :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz