SKŁADNIKI
przepis dla jednej osoby
4 łyżki płatków owsianych
1 całe jajko
1 białko
pół łyżeczki masła
jogurt naturalny 150g
dowolne owoce
WYKONANIE
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na kilkanaście minut.Można je także zalać wodą i zostawić na noc.Następnie dodajemy jajka i roztrzepujemy masę widelcem.
Patelnię natłuszczamy masełkiem i wylewamy na nią naszą owsianą masę i rozprowadzamy równomiernie.
Placek smażymy na średnim ogniu kilka minut a gdy jego wierzch będzie ścięty przekładamy go łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę.
Ja użyłam do smażenia patelni do naleśników takiej niskiej i placek idealnie się udał ;).
Gotowy placek polewamy jogurtem i dekorujemy owocami u mnie były to jabłka i kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz