A jego przygotowanie łącznie z pieczeniem wynosi mniej niż 2 godziny.
Do wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej,Bio Pestek Dyni oraz Bio Słonecznika z Polskich Młynów.Produkty z tej firmy można zobaczyć tutaj <KLIK>
SKŁADNIKI
450g mąki pszennej - ja użyłam Mąki Szymanowskiej
450ml ciepłej wody
7g drożdży instant
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1/4 szklanki pestek dyni - ja użyłam Bio Pestek z Polskich Młynów
1/4 szklanki pestek słonecznika -ja użyłam Bio Słonecznika z Polskich Młynów
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
WYKONANIE
Przygotowanie tego chlebka jest bardzo proste.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w naczyniu do uzyskania gładkiej masy.Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy trochę więcej wody.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło a następnie przekładamy do keksówek które wcześniej smarujemy olejem.Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie i posypujemy ziarnami słonecznika.Ja rozłożyłam do dwóch keksówek bo ciasto dużo mi urosło dlatego chlebek wyszedł niski.
Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.Teraz nastawiamy piekarnik na 180C .Jeśli ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do włożenia do piekarnika.Pieczemy ok.55-60 minut (bez termoobiegu).
Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy chlebek z foremek i zostawiamy do wystudzenia.
Zapach w domu nieziemski :D.
Chlebek kroimy jak całkowicie wystygnie.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz