SKŁADNIKI
Zaczyn
:
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
250 g mąki pszennej typ
500
250 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
50 g siemienia lnianego
300 ml letniej wodyWYKONANIE
Na początek przygotowujemy zaczyn : wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
W dużej misce umieszczamy obie mąki, sól, siemię lniane, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiamy rękami lub mikserem z końcówką takich pokręconych haków :) przez 3-4 minuty. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu, przekładamy do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy zwilżonymi dłońmi i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki).
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz