czwartek, 5 lipca 2018

CIASTO "KOKOSEK"

Ciasto trochę podobne do "Raffaello" :).Dla przełamania słodkiego smaku użyłam dżemu z czarnej porzeczki bez cukru :).
Polecam bo bardzo pyszne.
SKŁADNIKI
2 duże opakowania herbatników ok.700g
dżem lub konfitura z czarnej porzeczki

masa kokosowa
2,5 szklanki mleka
szklanka cukru
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g miękkiego masła
300g wiórków kokosowych

masa śmietanowa
450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona
100g (jedna tabliczka) białej czekolady

ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta.

WYKONANIE
Na początek przygotowujemy masę kokosową.
Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę z żółtek i gotujemy budyń.Gotowy budyń studzimy.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę ok 4 min.i porcjami dodajemy ugotowany i zimny budyń.Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Masa śmietanowa
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną czekoladę i mieszamy.
Czas na złożenie naszego ciasta.
Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.Moja blaszka ma wymiary 35x25cm.Na dnie układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy pół masy kokosowej,wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Następnie warstwę herbatników smarujemy dżemem lub konfiturą porzeczkową.
I na górę znowu warstwa herbatników.Na herbatniki wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego  ponownie wyrównujemy i znowu kładziemy herbatniki.Na ostatnią już warstwę herbatników nakładamy masę śmietanową.Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i jak ostygną posypujemy wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki,najlepiej na noc.
Ciasto jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków.
SMACZNEGO!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz