Ta polewa ze śmietany na wierzchu jest obłędna.
Taki ryż przyrządzała moja mama jak byłam dzieckiem i taki smak zapamiętałam.
Polecam serdecznie ;)
SKŁADNIKI
200g ryżu
600ml mleka
2 szczypty soli
500g jabłek po obraniu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
150ml kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie cukru waniliowego
ok.70g cukru pudru
WYKONANIE
Mleko zagotowujemy,dodajemy sól i wsypujemy ryż.Gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 minut,od czasu do czasu mieszamy aby ryż nam się nie przypalił.Ryż powinien być miękki.Odstawiamy go na 30 minut przykrywając pokrywką.
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła,dodajemy starte jabłka,2 łyżki cukru i sok z cytryny i przesmażamy.Do uprażonych jabłek dodajemy cynamon,mieszamy i odstawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy roztopionym masłem .Ryż dzielimy na połowę.jedną połowę ryżu wykładamy na spód naczynia,następnie układamy uprażone jabłka i przykrywamy je drugą połową ryżu.Odstawiamy na trochę.
W tym czasie robimy sosik śmietankowy.W osobnej miseczce mieszamy śmietanę,cukier waniliowy i cukier puder aż powstanie sos.Na powierzchni ryżu rozkładamy sos.
Gotowy ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem około 30 minut.Jeśli bez termoobiegu to 190C i pieczemy ok.35-40 minut do zrumienienia się polewy śmietankowej :).
Zapieczony ryż po wyjęciu z piekarnika można posypać cynamonem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz