Polecam!!
SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 jajko
cebula
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka musztardy ostrej
słodka papryka do smaku
sól,pieprz
300g makaronu
por
250g pieczarek
250ml śmietany kremówki
2 żółtka
olej do smażenia
WYKONANIE
Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy małe klopsiki obtaczamy je w mące i na patelni gdzie podsmażaliśmy cebulkę smażymy klopsiki ze wszystkich stron.
Następnie ściągamy je z patelni .Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojony drobno por.Chwilkę smażymy.
Po chwili dodajemy klopsiki i całość podsmażamy ok.5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.Śmietankę miksujemy z żółtkami do połączenia się składników i wlewamy na patelnię.Dodajemy ugotowany al dente makaron i gotujemy aż sos zgęstnieje.Przed podaniem można posypać pokrojonym szczypiorkiem :)
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz