Proste ucierane ciasto,szybko się robi i super smakuje.W sam raz do kawy :).
SKŁADNIKI
300g margaryny Palma
300g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 jajek
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
50ml mleka
WYKONANIE
Formę na babkę lub keksówkę smarujemy tłuszczem(masło.margaryna)i wysypujemy mąką.Piekarnik nastawiamy na 200C.
Margarynę razem z cukrem,cukrem waniliowym i solą wrzucamy do wysokiego naczynia i mikserem miksujemy na puszystą masę.Miksujemy ok.5 min. :)
Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku.
Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce i przesiewamy do maślano-jajecznej masy.Mieszamy drewniana łyżką.
3/3 ciasta wkładamy do formy.Resztę ciasta mieszamy z kakao,cukrem pudrem i mlekiem,po czym rozprowadzamy na jasnym cieście.W równomiernych odstępach wykonujemy widelcem spiralny ruch z gory ciasta do dołu.,aby oba ciasta się połączyły.
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 45 min.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 min.
Następnie wykładamy na talerz i jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem :)
SMACZNEGO!!!
Wygląda pięknie, ale dla mnie za dużo cukru. Poza tym ta Palma - niezdrowy tłuszcz utwardzony. Użyłabym masła, byłoby trochę drożej, ale smaczniej i zdrowiej.
OdpowiedzUsuń