SKŁADNIKI
500g mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
25g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
2 jabłka
2 kostki smalcu
WYKONANIE
Robimy zaczyn czyli do miski kruszymy drożdże dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki letniego mleka.Miskę stawiamy w cieple aby drożdże zaczęły pracować ok.15-20 min.
W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach na razie odstawiamy.
Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy dodajemy pozostałe mleko,jajko,cukier waniliowy i mąkę.Wyrabiamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dodajemy jeszcze trochę mąki.Następnie dodajemy starte jabłka i dalej wyrabiamy.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok.30 min.
Gdy ciasto wyrośnie,roztapiamy smalec i mocno podgrzewamy,następnie łyżką nakładamy ciasto i wkładamy do gorącego smalcu.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.Następnie osączamy na papierowym ręczniku.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :).
SMACZNEGO!!!
A o to przepis w formie filmiku :)
DZIĘKUJE :)
Jabłka i ciasto drożdżowe to jest zawsze dobry pomysł. Może smażone, ktoś powie niezdrowe- ja kocham :)
OdpowiedzUsuńjak ja je lubię :)
OdpowiedzUsuń