Dzisiaj fajny przepis na chrust :)można go piec teraz jak i na Tłusty Czwartek.
Przygotowanie chrustu w tej wersji różni się od przygotowania chrustu w wersji tradycyjnej. Ciasto nie wymaga zagniatania, bicia, wałkowania ani wykrawania . Nie namęczymy się przy nim bo tak naprawdę całą pracę wykonuje za nas mikser. My jedynie wylewamy gotowe ciasto na gorący tłuszcz tworząc fantazyjne wzory.Przepis w sam raz na karnawał-bardzo szybko się robi,piecze a smakuje jak połączenie faworków z pączkami. :D.Są różne sposoby wlewania ciasta na gorący tłuszcz:
-worek cukierniczy tzw.rękaw cukierniczy
-butelka po ketczupie lub butelka po wodzie ale z korkiem niekapkiem
-klasyczny lejek ale to odradzam gdyż nie można zatamować ciasta
ja używałam butelki po wodzie Kubuś akurat mój syn wypił wodę i butelka była w sam raz :)
Zapraszam po przepis
SKŁADNIKI
200g mąki pszennej najlepiej tortowej
150 ml mleka
3 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
olej,smalec do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Żółtka ubijamy z cukrami na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej na zmianę po trochę mleka i mąki. Kiedy składniki się połączą, ciasto delikatnie mieszamy z białkami ubitymi z solą na sztywną pianę. Ciasto będzie dość płynne, ale takie ma być.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki i wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy. Po chwili obracamy je i smażymy z drugiej strony.Chrustu nie smażymy zbyt długo, tylko do lekkiego zrumienienia.
Wyjęty z oleju chrust układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje lekko ciepły, prosto po usmażeniu.
SMACZNEGO!!!
Przepis w formie filmiku :)
Kiedyś widziałam podobny przepis, chyba w końcu i ja spróbuję zrobić te pychotki. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń