SKŁADNIKI
Biszkopt ciemny:
6 jajek
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy
500g truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone
szklanka wody
Krem
500ml mleka
1/2 szklanki mleka
budyń śmietankowy lub waniliowy
125g masła
WYKONANIE
Blaszkę o wymiarach 22x35cm najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
Zaczynamy od przygotowania ciemnego biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i kakao miksujemy dokładnie.Wylewamy masę do foremki i pieczemy ok.25 min.w temp.170C do suchego patyczka.Po tym czasie wyjmujemy,studzimy.
To samo robimy z jasnym biszkoptem ;).Wyjmujemy studzimy.
teraz przygotowujemy krem.Zagotowujemy 500ml mleka.Budyń,łyżkę mąki i cukier mieszamy w 1/2 szklance mleka i gotujemy jak normalny budyń.Dokładnie studzimy.Masło miksujemy mikserem na puch dodajemy po trochu wystudzonego budyniu i mamy krem :).
Przyszedł czas na mus :).Truskawki lub np.maliny blendujemy na mus,wlewamy do garnka dodajemy wodę i zagotowujemy,następnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Teraz najważniejsza rzecz składanie ciasta :).
Ciemny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Na jeden z blatów ciasta wylewamy tężejący mus truskawkowy ,przykrywamy białym biszkoptem,na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy ciemnym biszkoptem.Całość można polać polewą lub jakimś lukrem według uznania,ja posypałam tylko cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz