piątek, 9 czerwca 2017

KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO

Rewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY
Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki.

SKŁADNIKI
500ml mleka
2 łyżki masła
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki maki ziemniaczanej

NADZIENIE I SOS
400g borówki amerykańskiej
cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
180g jogurtu naturalnego

WYKONANIE
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Borówki wsypujemy do miski dodajemy cukier wanilinowy i łyżkę cukru i mieszamy.
Ciasto dzielimy na kawałki,na środek dajemy nasze boróweczki i lepimy kulki.Borówki które zostaną posłużą nam jako sosik.Dodajemy do nich jogurt naturalny i łyżkę cukru i blendujemy na gładki sos.

Knedle gotujemy w osolonej wrzącej wodzie od wypłynięcia jeszcze ok.3-5 min.Odcedzamy ,wykładamy na talerz polewamy sosem i zajadamy. :)
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

  1. witam zabieram przepis fajny jest

    OdpowiedzUsuń
  2. Palce lizać,doskonale ciasto ,a owoce jak zawsze smakowite .

    OdpowiedzUsuń