Fajny sposób na jajka na twardo :).Można podawać jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę lub przekąskę.W przekroju też prezentują się ciekawie.Ja podałam jako danie główne z sosem tatarskim
SKŁADNIKI
600-700g mięsa mielonego
8 jajek
250g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
bułka namoczona w mleku lub wodzie
sól,pieprz
olej do smażenia
bułka tarta
WYKONANIE
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię,odparowujemy wodę i studzimy.Jedno jajko zostawiamy surowe pozostałe gotujemy na twardo.Obieramy ze skorupek.Mięso mielone wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko wystudzony szpinak,odciśniętą bułkę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Następnie bierzemy po kawałku naszej masy rozpłaszczamy jak do kotletów na środku kładziemy obrane jajko na twardo i oblepiamy je mięsem,obtaczamy w bułce tartej i smażmy na patelni na oleju ze wszystkich stron.Można smażyć np.na głębokim oleju ale ja wlewam na patelnię trochę więcej oleju i też się usmażą trzeba tylko częściej przewracać bo mogą się przykleić do patelni.Usmażone mięsne kuleczki osączamy na papierowym ręczniku.Podajemy jak lubimy,na ciepło na zimno.Ja podałam z sosem tatarskim.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz