Polecam używanie dużej ilości przypraw, bo pikantne duszonki smakują najlepiej.
SKŁADNIKI
6 średnich ziemniaków
2 duże cebule
4 marchewki
kiełbasa
30 dag wędzonego boczku
burak
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
1 łyżka masła
ziele angielskie
liście laurowe
Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka,kiełbasę w plasterki i na pół, a boczek w paseczki.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą kolejną warstwę posypać przyprawami dodać listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze gorące wykładamy na talerz i podajemy.
SMACZNEGO!!!
Faktycznie robione nad ogniskiem smakują rewelacyjnie. Ale jak się nie ma co się lubi... :) Dzięki za przypomnienie tego przepisu.
OdpowiedzUsuńA nie ma za co ;) teraz sezon grillowy więc ziemniaczki koniecznie nad ogniskiem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń