środa, 25 stycznia 2017

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Ciasto francuskie w wersji wytrawnej :).
Paszteciki dobre na gorąco jak i na zimno.




SKŁADNIKI:

-450 g ciasta francuskiego
-pierś i udko od kurczaka(ugotowane jak na rosół)
-250 g mięsa mielonego wołowego
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 jajko
- sól, pieprz, łyżeczka majeranku,przyprawy jakie kto lubi :)
dodatkowo:roztrzepane jajko


WYKONANIE:

Jeśli ciasto jest mrożone-rozmrażamy.
Mięso mielone doprawiamy pieprzem,majerankiem i ulubionymi przyprawami.Odstawiamy. Mięso drobiowe wyciągamy z rosołu, udko obieramy z mięsa, pierś dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy do miski. Można wrzucić również marchew i pietruszkę z rosołu.Na większej patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę. następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż straci czerwony kolor. Przekładamy do miski z mięsem z rosołu i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przekładamy z powrotem na patelnię, przyprawiamy jeszcze odrobiną majeranku na samym końcu solimy. Jeśli masa jest zbyt sucha można podlać lekko rosołem. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie dodajemy całe jajko i mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty o bokach 10x10cm.Wyłożyć na środek ciasta łyżkę farszu, przeciwległe rogi zlepić ze sobą na górze. Wyłożyć na blachę  do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 200 st C przez 15-20 min(zależy od piekarnika)

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz