Składniki (wychodzi 8 szt.babeczek o średnicy ok.6cm)
1 dojrzały banan
120g suszonych daktyli
100g mąki gryczanej
80g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min.Następnie odcedzamy na sitku i studzimy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia .Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło.
Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy 10 min. a nastepnie wyciągamy babeczki z foremek.Przestudzone muffinki mozna polać karobem płynnym lub udekorować według siebie.
Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17"
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz