niedziela, 24 września 2023

Zakręcone drożdżówki z budyniem

Bardzo prosty przepis  na zakręcane drożdżówki z budyniem.Miękkie ,puszyste i rozpływają się w ustach :)



SKŁADNIKI

Na budyń

300ml mleka

8g cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na ciasto

180ml ciepłego mleka

7g suchych drożdży

1 jajko 

3 łyżki cukru pudru

8g cukru waniliowego

3 łyżki oleju

350g mąki

szczypta soli

płatki czekoladowe

cukier puder do posypania


WYKONANIE

Do rondelka wbijamy jajko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką.


Następnie wlewamy mleko i ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy budyń.Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.


Po zgęstnieniu budyniu odstawiamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.


Do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier waniliowy i suche drożdże,szczyptę soli,olej i cukier.Mieszamy wszystkie suche składniki a nastepnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko.I teraz albo mieszamy mikserem ze specjalnymi łopatkami do ciasta albo wyrabiamy ciasto ręką.



Ciasto bedzie się kleić do rąk niestety :) ale wtedy moczymy dłonie w wodzie i dalej ugniatamy ciasto.

Następnie przykrywamy folią spozywczą i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypując maką i wałkujemy na w miarę prostokątny taki placek :).

Na 3/4 ciata nakładamy nasz wystudzony budyń posypujemy płatkami czekoladowymi a  potem dolną część ciasta zakładamy do środka a górny na niego.Nastepnie ciasto kroimy np.na 8 kawałków i kazdy skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia ok.20 min.





Na koniec smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka ale niekoniecznie.Wkładamy blaszkę do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok.25 min.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika chwilę czekamy aż trochę ostygną i posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :)





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz