Bardzo prosty przepis na zakręcane drożdżówki z budyniem.Miękkie ,puszyste i rozpływają się w ustach :)
SKŁADNIKI
Na budyń
300ml mleka
8g cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na ciasto
180ml ciepłego mleka
7g suchych drożdży
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
8g cukru waniliowego
3 łyżki oleju
350g mąki
szczypta soli
płatki czekoladowe
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Do rondelka wbijamy jajko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką.
Następnie wlewamy mleko i ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy budyń.Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
Po zgęstnieniu budyniu odstawiamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier waniliowy i suche drożdże,szczyptę soli,olej i cukier.Mieszamy wszystkie suche składniki a nastepnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko.I teraz albo mieszamy mikserem ze specjalnymi łopatkami do ciasta albo wyrabiamy ciasto ręką.
Ciasto bedzie się kleić do rąk niestety :) ale wtedy moczymy dłonie w wodzie i dalej ugniatamy ciasto.
Następnie przykrywamy folią spozywczą i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypując maką i wałkujemy na w miarę prostokątny taki placek :).
Na 3/4 ciata nakładamy nasz wystudzony budyń posypujemy płatkami czekoladowymi a potem dolną część ciasta zakładamy do środka a górny na niego.Nastepnie ciasto kroimy np.na 8 kawałków i kazdy skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia ok.20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz