piątek, 29 września 2023

Drożdżowe zawijaski z czekoladą

 Witajcie

Dzisiaj przepis na drożdżowe rogaliczki zawijaski z czekoladą :).

Miękkie ,puszyste i bardzo pyszne :)



SKŁADNIKI

Ciasto

250ml ciepłego mleka

7g suchych drożdży

1 białko

cukier waniliowy

3 łyżki cukru

4 łyżki oleju

600g mąki

szczypta soli

Dodatkowo

żółtko

40g miękkiego masła

2 łyżki maki ziemniaczanej

krem czekoladowy (nutella)

WYKONANIE

Do miseczki wlewamy ciepłe mleko,dodajemy drożdże, cukier waniliowy i cukier nastepnie wszystko dokładnie mieszamy.Dodajemy olej,szczyptę soli i samo białko z jajka,mieszamy.Nastepnie wsypujemy mąkę stopniowo i za pomocą miksera z łopatkami do mieszania ciasta miksujemy do powstania gładkiego ciata.


Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę lub blat kuchenny parę razy wyrabiamy i kroimy na 7 kawałków.Każdy kawałek musi ważyć ok.140g :)


Następnie każdy kawałek wałkujemy na okrągły placek :),po kolei wszystkie kulki wałkujemy na równej wielkości okrągłe placki.


Robimy 7 takich placków.Teraz każdy placek smarujemy najlepiej pędzelkiem miękkim masłem i posypujemy mąką ziemniaczaną.


Układamy jeden na drugim tworząc takie warstwy jak do tortu,kiedy już to zrobimy wkładamy na 15 min.do lodówki.Najlepiej układać ten torcik na desce do krojenia.


Po tym czasie wyjmujemy przekładamy na blat lub stolnicę i wałkujemy tak aby wszystkie te warstwy się połączyły,żeby wyszedł równy placek w miarę okrągły.



Teraz kroimy radełkiem na takie ćwiarteczki ,na każdej ćwiarteczce kładziemy łyżeczkę nutelli lub kremu czekoladowego i zwijamy jak rogaliczki :)




Zwinięte rogaliczki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem smarujemy wierzch naszych zawijasków żółtkiem,można posypać grubym cukrem . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 30 min.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika czekamy aż trochę ostygną można jeszcze posypać cukrem pudrem i zjadamy :)







SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz