Dzisiaj polecam Wam super szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia.Na spodzie herbatniki w środku budyń połączony ze smakiem czarnej porzeczki.Idealny smak.Korzystałam z przepisu na Malinowiec ze strony knurr.pl ale zmodyfikowałam po swojemu.
SKŁADNIKI
300g herbatników
dżem z czarnej porzeczki ok.400g
750ml mleka
1 łyżka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
200g masła
dodatkowo 3 łyżki mleka i ok.250g białej czekolady
WYKONANIE
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy herbatniki.
W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie a resztę mleka zagotowujemy.Do mleka wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy rozpuszczony budyń.Chwilę gotujemy cały czas mieszając.Budyń nie wyjdzie zbyt gęsty więc proszę się nie przejmować :).
Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy do uzyskania puszystej masy i stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Na wyłożone na blaszce herbatniki wykładamy masę budyniową i następną warstwę herbatnikow.
Następnie na warstwie herbatników rozsmarowujemy dżem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Trzy łyżki mleka wlewamy do rondelka i dodajemy połamaną białą czekoladę :).Rozpuszczamy i polewamy tą polewą ciasto.Następnie wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.Najlepiej smakuje na następny dzień.
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz