wtorek, 3 sierpnia 2021

BUDYNIOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ

 Dzisiaj polecam Wam super szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia.Na spodzie herbatniki w środku budyń połączony ze smakiem czarnej porzeczki.Idealny smak.Korzystałam z przepisu na Malinowiec ze strony knurr.pl ale zmodyfikowałam po swojemu.


SKŁADNIKI

300g herbatników

dżem z czarnej porzeczki ok.400g

750ml mleka

1 łyżka cukru

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

2 galaretki cytrynowe

200g masła

dodatkowo 3 łyżki mleka i ok.250g białej czekolady


WYKONANIE

Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy herbatniki.



W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie a resztę mleka zagotowujemy.Do mleka wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy rozpuszczony budyń.Chwilę gotujemy cały czas mieszając.Budyń nie wyjdzie zbyt gęsty więc proszę się nie przejmować :).


Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy do uzyskania puszystej masy i stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


Na wyłożone na blaszce herbatniki wykładamy masę budyniową i następną warstwę herbatnikow.



Następnie na warstwie herbatników rozsmarowujemy dżem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.





Trzy łyżki mleka wlewamy do rondelka i dodajemy połamaną białą  czekoladę :).Rozpuszczamy i polewamy tą polewą ciasto.Następnie wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.Najlepiej smakuje na następny dzień.


SMACZNEGO !!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz