Dzisiaj przedstawiam fajne i pyszne ciasto z truskawkami.Robi się szybko i też szybko znika z talerza a dodatkowo można dodać każde sezonowe świeże owoce.
SKŁADNIKI
Ciasto
5 żółtek
1/2 kg mąki
200g masła
100g cukru pudru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
5 białek
2 budynie waniliowe
250g cukru
1 cukier waniliowy
100ml oleju
szczypta soli do białek
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę lub do większej miski i wyrabiamy ciasto.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.Chwilkę ubijamy aż piana będzie błyszcząca.Następnie wsypujemy po łyżce budyniu w proszku i dalej miksujemy.Później wlewamy pomału olej i mieszamy do połączenia się skladnikow.
Gotową piankę wylewamy na ciasto.
Na piance układamy owoce u mnie truskawki przekrojone na połówki.
Na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą schłodzoną część ciasta.Wkładamy do nagrzanego 180C piekarnika i pieczemy 55 min.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGO :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz