Bardzo prosta i szybka szarlotka lub jak kto woli jabłecznik z kruszonką :).
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1,5kg jabłek
cynamon i trochę cukru do masy jabłkowej
WYKONANIE
Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę,wsypujemy do garnka dodajemy cukier i cynamon i prażymy jabłka.
Do miski dajemy mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,mieszamy to mikserem aż masa uzyska konsystencję kruszonki.
Następnie dzielimy ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3.Większą część ciasta wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 10 min. w rozgrzanym do 180C piekarniku .
Na podpieczony spód wykładamy jabłka .
Ubijamy białka na sztywną pianę,dodajemy dwie łyżki cukru i dalej ubijamy.Pianę z białek wykładamy na jabłka i na to resztę ciasta-kruszonki :).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 35 min.z termoobiegiem.
jak ciasto przestygnie możemy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz