środa, 9 grudnia 2020

KURCZAK Z RYŻEM I BROKUŁAMI

 Proste i pyszne danie dla całej rodziny.Danie jest bardzo sycące a zamiast brokułów można dodać kalafior lub cukinię.Do dania dodana jest także papryka ;).

Do przygotowania tego dania użyłam Ryż Brązowy Bio z Polskich Młynów.Ryż ten po ugotowaniu nie skleja się i jest taki sypki,Bardzo smaczny.

Zapraszam serdecznie do sklepu POLSKIE MŁYNY  oraz na stronę POLSKIE MŁYNY.


SKŁADNIKI

Mięso z piersi z kurczaka 300g

olej

brokuły 1 szt.

nasiona sezamu 

sól,pieprz,zioła prowansalskie

ryż brązowy bio z Polskich Młynów

papryka czerwona 1 szt

natka pietruszki

oliwa z oliwek 1 łyżeczka


WYKONANIE

Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy na 10min.aby smaki sie wymieszały.


Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy al dente najlepiej na parze ale można także w wodzie z dodatkiem szczypty soli.


Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka aż zrobi się lekko złoty.


W międzyczasie gotujemy ryż.Przed gotowaniem płuczemy ryż pod bieżącą wodą parę razy.Brązowy ryż musi się trochę gotować więc wstawiamy go wcześniej.Gotujemy go tak jak pisze na opakowaniu :).

Paprykę kroimy w kostkę natkę pietruszki siekamy.Ugotowany ryż mieszamy z pokrojoną papryką ,dodajemy natkę pietruszki i oliwę.Wszystko dokładnie mieszamy.


Na talerz wykładamy brokuły,ryż z warzywami oraz podsmażonego kurczaka.Wszystko posypujemy sezamem.

SMACZNEGO!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz