Proste i pyszne danie dla całej rodziny.Danie jest bardzo sycące a zamiast brokułów można dodać kalafior lub cukinię.Do dania dodana jest także papryka ;).
Do przygotowania tego dania użyłam Ryż Brązowy Bio z Polskich Młynów.Ryż ten po ugotowaniu nie skleja się i jest taki sypki,Bardzo smaczny.
Zapraszam serdecznie do sklepu POLSKIE MŁYNY oraz na stronę POLSKIE MŁYNY.
SKŁADNIKI
Mięso z piersi z kurczaka 300g
olej
brokuły 1 szt.
nasiona sezamu
sól,pieprz,zioła prowansalskie
ryż brązowy bio z Polskich Młynów
papryka czerwona 1 szt
natka pietruszki
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
WYKONANIE
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy na 10min.aby smaki sie wymieszały.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy al dente najlepiej na parze ale można także w wodzie z dodatkiem szczypty soli.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka aż zrobi się lekko złoty.
W międzyczasie gotujemy ryż.Przed gotowaniem płuczemy ryż pod bieżącą wodą parę razy.Brązowy ryż musi się trochę gotować więc wstawiamy go wcześniej.Gotujemy go tak jak pisze na opakowaniu :).
Paprykę kroimy w kostkę natkę pietruszki siekamy.Ugotowany ryż mieszamy z pokrojoną papryką ,dodajemy natkę pietruszki i oliwę.Wszystko dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy brokuły,ryż z warzywami oraz podsmażonego kurczaka.Wszystko posypujemy sezamem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz