niedziela, 17 stycznia 2021

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ

 Klasyczny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką a do tego owoce :) o tej porze roku to raczej mrożone :).


SKŁADNIKI

biszkopt

4 jajka 

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki maki pszennej

1/2 szklanki maki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem budyniowy

2 budynie śmietankowe

900 ml mleka

1/4 szklanki cukru

200 g miękkiego masła

dodatkowo

owoce

2 galaretki 

WYKONANIE

Składniki na biszkopt przygotowujemy wcześniej żeby miały temperaturę pokojową.Białka oddzielamy od żółtek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.Odstawiamy.Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę,dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia ubijamy przez chwilę mikserem.


Nastepnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką lub szpatułką do połączenia się składników.Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Na tak przygotowaną formę wylewamy nasze ciasto,wyrównujemy.Nastawiamy piekarnik na temp.180C i pieczemy ok.20 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do wystudzenia.



Teraz czas na krem budyniowy.Do szklanki mleka wsypujemy budyń w proszku i rozpuszczamy.Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia a następnie wlewamy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i gotujemy budyń.Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło miksujemy na puszystą masę,następnie cały czas miksując dodajemy wystudzony budyń.Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt.



Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia a w międzyczasie przygotowujemy galaretki.Kiedy galaretka zaczyna tężeć wyjmujemy ciasto z lodówki,układamy na kremie owoce-u mnie były to mandarynki oraz jagody (mrożone).Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy ciasto do lodówki-najlepiej na kilka godzin lub cała noc.




SMACZNEGO!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz