Pyszne ciasto z kremem.Dwa kakaowe biszkopty przedzielone pysznym kremem z mleka w proszku.Smakuje podobnie jak mleczna kanapka :).
Dobrze że szybko zrobiłam zdjęcia bo to ciasto znika w szybkim tempie.
Zapraszam po przepis ;).
SKŁADNIKI
Ciasto
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
Krem
250ml mleka
0,5 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
250g masła
2,5 szklanki mleka w proszku
Polewa
100g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
łyżka masła
WYKONANIE
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier i ubijamy do białości.Nastepnie wsypujemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Później wsypujemy kakao i miksujemy do połączenia się składników.Następnie dodajemy wodę i olej i znowu miksujemy.
Ciasto wlewamy do blaszki,piekarnik nagrzewamy do 180C wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut -do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Czas na przygotowanie kremu,do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy.tylko do rozpuszczenia się cukrów,następnie studzimy.
Masło ucieramy i stopniowo dolewamy wystudzone mleko z cukrami..Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy aż wyjdzie jednolity krem.
Krem wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Czas na polewę.Wszystkie składniki wkładamy do garnka i rozpuszczamy je nad garnkiem z gorącą woda czyli w kąpieli wodnej.Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.polewę wylewamy na ciasto.Możemy dodatkowo posypać ciasto np.wiorkami.
Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach.SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz