poniedziałek, 10 sierpnia 2020

CIASTO "MILKY WAY"

Pyszne ciasto z kremem.Dwa kakaowe biszkopty przedzielone pysznym kremem z mleka w proszku.Smakuje podobnie jak mleczna kanapka :).

Dobrze że szybko zrobiłam zdjęcia bo to ciasto znika w szybkim tempie.

Zapraszam po przepis ;).




SKŁADNIKI

Ciasto

5 jajek

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki kakao

8 łyżek wody

8 łyżek oleju

Krem

250ml mleka

0,5 szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

250g masła

2,5 szklanki mleka w proszku

Polewa

100g czekolady mlecznej

3 łyżki mleka

łyżka masła


WYKONANIE


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier i ubijamy do białości.Nastepnie wsypujemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Później wsypujemy kakao i miksujemy do połączenia się składników.Następnie dodajemy wodę i olej i znowu miksujemy.

Ciasto wlewamy do blaszki,piekarnik nagrzewamy do 180C wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut -do suchego patyczka.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.


Czas na przygotowanie kremu,do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy.tylko do rozpuszczenia się cukrów,następnie studzimy.

Masło ucieramy i stopniowo dolewamy wystudzone mleko z cukrami..Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy aż wyjdzie jednolity krem.

Krem wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią ciasta.


Czas na polewę.Wszystkie składniki wkładamy do garnka i rozpuszczamy je nad garnkiem z gorącą woda czyli w kąpieli wodnej.Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.polewę wylewamy na ciasto.Możemy dodatkowo posypać ciasto np.wiorkami.

Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach.SMACZNEGO!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz