To ciasto to taka lepsza wersja ciasta "Kopiec kreta".Miałam użyć do tego ciasta kwadratowej blaszki ale ogólnie wyszło inaczej i zrobiłam w okrągłej.Masa kremowa zrobiona jest z serka homogenizowanego i śmietanki 30%.Dodatkowo ciasto posmarowane jest dżemem wiśniowym aby nadać trochę kwaskowatości.Do ciasta użyłam oczywiście Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów.Według mnie jest to jedna z lepszych mąk jakie używałam :).Polecam produkty z tej firmy.
Link do strony <TUTAJ>
SKŁADNIKI
Ciasto
250 mąki pszennej szymanowskiej
125g masła
110g cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyzki kakao
125ml wody
Masa śmietankowa
300ml śmietanki 30%
400g serka homogenizowanego
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
3 banany
2 łyżki żelatyny
dżem wiśniowy
WYKONANIE
Na początek przygotowujemy ciasto.Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier,masło i kakao.Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się składników i masę studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno-ostawiam.Żółtka miksujemy razem z wystudzoną masa kakaową a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.40-45 min.do suchego patyczka.
Ciasto studzimy i wierzch ciasta ścinamy nożem i kruszymy.
Okruszki odstawiamy.Ciasto smarujemy dżemem wiśniowym i wkładamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy masę.Do małego garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę.Odstawiamy aby żelatyna napęczniała.Następnie podgrzewamy aby ją rozpuścić odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier waniliowy i mieszamy następnie dodajemy serek homogenizowany i wlewamy żelatynę.Całość dobrze mieszamy.
Część masy wykładamy na schłodzone ciasto.Wkładamy do lodówki na 15 min aby masa bardziej stężała.Po tym czasie na masę wykładamy obrane i pokrojone banany.Przykrywamy resztą masy,ponownie wstawiamy do lodówki aby masa lekko stężała.Następnie wierzch posypujemy okruszkami ciasta dociskając lekko ręką okruszki do masy żeby się "przykleiły".:)
Gotowe ciasto ponownie wstawiamy do lodówki aby stężało.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz