poniedziałek, 24 sierpnia 2020

PYSZNE CIASTO Z BANANAMI

 To ciasto to taka lepsza wersja ciasta "Kopiec kreta".Miałam użyć do tego ciasta kwadratowej blaszki ale ogólnie wyszło inaczej i zrobiłam w okrągłej.Masa kremowa zrobiona jest z serka homogenizowanego i śmietanki 30%.Dodatkowo ciasto posmarowane jest dżemem wiśniowym aby nadać trochę kwaskowatości.Do ciasta użyłam oczywiście Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów.Według mnie jest to jedna z lepszych mąk jakie używałam :).Polecam produkty z tej firmy.

Link do strony  <TUTAJ>


SKŁADNIKI

Ciasto

250 mąki pszennej szymanowskiej

125g masła

110g cukru

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyzki kakao

125ml wody

Masa śmietankowa

300ml śmietanki 30%

400g serka homogenizowanego

2 łyżki cukru waniliowego

1/3 szklanki mleka

3 banany

2 łyżki żelatyny

dżem wiśniowy

WYKONANIE

Na początek przygotowujemy ciasto.Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier,masło i kakao.Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się składników i masę studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno-ostawiam.Żółtka miksujemy razem z wystudzoną masa kakaową a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.


Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.40-45 min.do suchego patyczka.

Ciasto studzimy i wierzch ciasta ścinamy nożem i kruszymy.



Okruszki odstawiamy.Ciasto smarujemy dżemem wiśniowym i wkładamy do lodówki.

Teraz przygotowujemy masę.Do małego garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę.Odstawiamy aby żelatyna napęczniała.Następnie podgrzewamy aby ją rozpuścić odstawiamy do wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier waniliowy i mieszamy następnie dodajemy serek homogenizowany i wlewamy żelatynę.Całość dobrze mieszamy.


Część masy wykładamy na schłodzone ciasto.Wkładamy do lodówki na 15 min aby masa bardziej stężała.Po tym czasie na masę wykładamy obrane i pokrojone banany.Przykrywamy resztą masy,ponownie wstawiamy do lodówki aby masa lekko stężała.Następnie wierzch posypujemy okruszkami ciasta dociskając lekko ręką okruszki do masy żeby się "przykleiły".:)



Gotowe ciasto ponownie wstawiamy do lodówki aby stężało.

SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz