poniedziałek, 11 listopada 2019

ZAPIEKANKA PASTERSKA Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSA

To danie podobno wywodzi się z Anglii -Shepherd's Pie tak się nazywa :)
Jest to zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków.Oryginalny przepis zawiera mieloną jagnięcinę ale można dodać mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe.
Jak na pierwszy raz wyszła całkiem smaczna.
SKŁADNIKI

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
2 łyżki oleju
1 kg ziemniaków
4 łyżki masła
100 g żółtego sera
80 ml śmietany 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

WYKONANIE

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy mięsko.Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną na drobno cebulkę.Podsmażamy aż cebulka zrobi się szklista.Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i drobno pokrojony czosnek.Smażymy chwilkę.Dodajemy mięso przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ostrą papryką.Podsmażamy ok.10-15 min.
Następnie wlewamy passatę i podgrzewamy jeszcze ok.5 min.Odstawiamy.
Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich masło,starty na tarce żółty ser,śmietankę doprawiamy do smaku solą pieprzem gałką muszkatołową i tłuczemy ziemniaki na gładkie puree.
Bierzemy naczynie do zapiekania smarujemy dno masłem i wykładamy mięso mielone na spód
a następnie na mięso wykładamy puree z ziemniaków.
wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika(funkcja góra-dół) i zapiekamy przez 40 min aż ziemniaki się zarumienią :).

SMACZNEGO!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz