Zapraszam na przepis :)
WYKONANIE
Składniki:
- Farsz:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek)
- 250g -300g ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- olej
- sól do smaku,pieprz do smaku
- Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 l bulionu mięsnego
- 0,5 l sosu pomidorowego takiego w butelce lub kartoniku
- do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
- Dodatkowo:
- 1 duża główka białej kapusty
W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Z kapusty obrać wierzchnie liście, wyciąć głąb i ostrożnie włożyć do garnka. Po kilku minuta pierwsze liście zaczną odchodzić więc je ostrożnie wyciągać. Z kolejnymi warstwami liści postępować tak samo. Liście układać na ściereczce by odsączyć je z nadmiaru wody i ostudzić.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku.
Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety.Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty takie albo uszkodzone albo małe itp.:)i na nich układamy gołąbki.
Przygotowanie sosu:
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, sos pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Gotowym sosem zalać gołąbki ale tak by od góry blaszki było około 2 cm wolnego miejsca. Resztę sosu odłożyć.
Przykryć obgotowanymi liśćmi kapusty i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem. Piec 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z wierzchu kapustę. Gołąbki przełożyć do innego naczynia a do odłożonego sosu pomidorowego zlać sos z blaszki. Sos ponownie zagotować a jeśli jest zbyt rzadki lekko zagęścić mąką.
Gotowe gołąbki polać sosem i gotowe :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz